2011. március 11., péntek

Magyar Ifjúsági Központról a mai Krónikában

Az eredeti cikk megtalálható a mai Krónikában, és a napilap weboldalán.

Ifjúsági központ alakul Nagybányán

Magyar ifjúsági központ nyílik március végén Nagybányán. A Nagybánya Területű Ifjúsági Egyeztető Tanács irodájában különböző szakmai, illetve szabadidős programokat szerveznek majd – tájékoztatta a Krónikát Apjok Norbert elnök.
A pincehelyiségben működő központ felújítását egyrészt önerőből, másrészt különböző támogatásokból fedezik. „Saját kezdeményezésből hoztuk létre ezt a központot, hiszen erdélyi szinten még nem alakult ki egy ilyen ifjúsági központlánc. Sepsiszentgyörgyön és Nagyváradon tudok ilyen jellegű irodáról. Egyrészt önerőből fedezzük a felújítási költségeket, másrészt nagybányai vállalkozók szponzoráltak. Meglepő módon román vállalkozók is segítettek bennünket, amikor hallották, hogy az ifjúságot tömörítő központról van szó. Miután a központ elkezdi a tevékenységét, persze pályázni is fogunk ennek fenntartására” – mesélte az elnök. Hozzáfűzte, a 150 négyzetméteres pince nagyon rossz állapotban volt, két évvel ezelőtt kocsma működött benne, mindenhol törött üvegeket, tükröket, tízcentis sarat találtak. Négy hete kezdték el a felújítást, mintegy 15 önkéntes már összesen száz órát dolgozott.



A központnak 1500, 14–30 év közötti fiatal lesz tagja Nagybányáról, valamint környékéről. Az intézmény nyújtotta programok között szerepelnek majd a magyar nyelvtanfolyamok is. „Ez a szórványban kiemelkedően fontos, hiszen nagyon sok a vegyes házasság, így a magyar nyelv sokszor háttérbe szorul. Ezenkívül fiatal művészek tárlatot nyithatnak itt, a tervek szerint lesznek különböző képzések, de időnként bulikat is fogunk szervezni a fiataloknak. Ezenkívül kulturális kávézó is helyet kap, melyben kerekasztal-megbeszéléseket, gyűléseket fognak tartani, valamint művész- és dokumentumfilmeket vetítünk majd. Úgy véljük, a központ igazi közösséggé fogja kovácsolni a Nagybánya környéki fiatalokat” – nyilatkozta Apjok Norbert. Az ifjúsági intézménynek nem lesz állandó alkalmazottja, kizárólag önkéntesek működtetik majd.
Szerző: Zahoránszki Brigitta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése