2011. március 2., szerda

Elkezdődtek a Nagybányai Ifjúsági Központ munkálatai

Hozzákezdtek az ifjúsági központ létrehozásához a nagybányai magyar fiatalok. A februárban használatba vett pincére, ahol a központ fog majd működni alapos felújítás vár.

"Nagyon rossz állapotban volt a pince, amikor először bementünk. Már négy hete dolgozunk itt, hetente két-három délután, szabadidőnkben. Kezd alakulni a helyiség, eddig több tíz zsák szemetet és törmeléket hordtunk ki, illetve megkezdtük a falak tisztítását és rendbehozását. Nem könnyű a munka, de már alig várjuk, hogy használatba vegyük a helyet" - mondta el az egyik önkéntes.
A központ teljes felújítási munkálatait NTIET önkéntesek végzik, míg a költségeket részben az NTIET (Nagybánya Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács) állja, részben pedig támogatók. A 150 négyzetméteres pincében, miután megnyílik a központ, szakmai és szabadidős programok lesznek majd a nagybányai magyar fiataloknak.

A Magyar Ifjúsági Központ négy nagyobb egységből áll majd. Mindjárt a bejáratnál található a titkárság és információs pult, itt szabadon elérhetők lesznek hasznos információk különböző ifjúságot érintő programokról, képzésekről, utazásokról, ösztöndíjakról. A bejárat melletti teremben kiállitó terem és szabadidő szoba lesz, a fiatal művészek tárlatai lesznek majd itt, két tárlat között pedig szabadidős szobaként működik. Továbbá lesz egy kulturális kávézó, ahol kerekasztal megbeszélések, gyűlések és művészfilmek, dokumentumfilmek vetítése mellett magyar bulik lesznek. A negyedik helyiségben pedig az iroda fog majd működni, itt kapnak majd lehetőséget az adminisztratív munka elvégzéséhez, internethez, nyomtatáshoz az ifjúsági szervezetek.

"Terveink szerint legkésőbb március 20-ra már meg tudjuk nyitni a központot, sok érdekes programmal készülünk, amelyek igazi közösségé kovácsolják majd a nagybányai magyar fiatalokat. 15-20 önkéntes dolgozik jelenleg a felújításban, ők azok, akiknek a munkája jelenleg a legfontosabb. Ezidáig már 100 óra önkéntesség gyűlt össze. Ez azért fontos, mert itt tényleg egy közösségi összefogásról beszélhetünk, ezek a fiatalok nem kocsmázással töltik a szabadidejüket, hanem egy közösségi mintaprojekten dolgoznak. Támogatóink kiemelt figyelmet kapnak a központ megnyitása után. Azonban még szükségünk lenne további támogatásokra, elsősorban a bebútorzáshoz, felszereléshez. - nyilatkozta a központról Apjok Norbert, NTIET elnök.

Mezei Renáta,
NTIET külkapcsolatok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése